Luin juuri opetus ja kulttuuriministeriön tiedotteen opintotuen uudistamisesta. Opintotukea on haluttu uudistaa jo pitkään opiskelijoita palvelevampaan suuntaan - Ja paskat! Alla otteita tiedotteesta omien kommenttieni kanssa.

"Opintotukeen ehdotettujen muutosten tavoitteena on ohjata opiskelijaa säännölliseen opiskeluun ja käyttämään opintotukea kokonaisuutena."

- Eli suomeksi sanottuna "saada opiskelijat vain opiskelemaan, eikä tekemään töitä ja käyttämään opintotukikuukausia"


Opintotuen myöntämiskäytäntöä muutetaan korkeakouluopinnoissa päätoimiseen ja suunnitelmalliseen opiskeluun kannustamiseksi siten, että uusille alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisen aloittaville opiskelijoille opintotuki myönnettäisiin ensin kandidaatin tutkinnon suorittamiseen ja sen jälkeen ylempään korkeakoulututkintoon tähtääviin opintoihin. Muutoksella varmistettaisiin tukiajan riittävyys opintojen ajaksi.

- Mitenhän ihmeessä se palvelee opiskelijoita enemmän, että jos ensin myönnetään alempaan korkeakoulututkintoon opintotuki ja sitten vasta ylempään kun alempi korkeakoulutuktinto on tullut pakolliseksi yliopistoissa vasta muutama vuosi sitten. Itse en ole vielä kandi vaikka opintopisteitä onkin vaikka kuinka kandin tutkinnon yli. Tämä johtui suoraan siitä miten kandiin suhtauduttiin vielä pari vuotta sitten laitoksellani "ei kandilla tutkija tee mitään kun tehän tähtäätte tohtoreiksi". Pienessä oppiaineessa opiskellessa kurssit pitää käydä silloin kun niitä on ja olenkin suorittanut syventäviä opintoja jo toisesta vuodesta alkaen. Opintoni olisivat vaikeutuneet huomattavasti, jos en olisi voinut käydä kursseja silloin kun ne järjestetään vain sen takia kun en ole vielä tehnyt kandin tutkintoa. Tämän takia kaksiportaisuus onkin vai lumetta ja tämä on naurettava tekosyy saada ihmiset ottamaan kandin paperit ulos.


Säännölliseen opiskeluun kannustamiseksi ehdotetaan korkeakouluopintojen edistymisen seurannan tehostamista ja seurantakäytäntöjen yhdenmukaistamista. Opintojen edistymisen seurannan tukikuukausikohtainen suoritusvaatimus nostettaisiin nykyisestä 4,8 opintopisteestä 5 opintopisteeseen ja lisäksi opintojen säännölliseen edistymiseen kiinnitettäisiin jatkossa enemmän huomiota kohdistamalla seurantaa kattavammin edellisen lukuvuoden suorituksiin.

- Tämähän yliopistolla on jo käytössä HOPSin ja etapin muodossa. Myös tuo viimeinen lause kuullostaa juurikin niin pelottavalta kuin mahdollista eli aina verrataan edellisen vuoden suorituksiin. Itse ainakin suoritin fuksivuotenani kaikkein eniten opintopisteitä, mitä olen yhtenäkään vuonna suorittanut. Silloin kaikki oli vielä helppoa. Pari vuotta opiskeluani kaikki ei enää ollutkaan helppoa ja jos joku olisi huohottanut niskaan hokien "olit muuten viime vuonna parempi" niin olisin ollut hyvin stressaanunut ja ärtynyt.

Muutoksia ehdotetaan myös tukikuukauden käyttämiseen ja opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen. Muutosten tavoitteena on kannustaa opiskelijoita käyttämään opintotukea kokonaisuutena, jotta opintotuen taso olisi riittävä turvaamaan opintojen aikaisen toimeentulon.

- Eli halutaan että opiskleijat ottavat lainaa. Edelleenkin on jotenkin väärin että opiskleijat ovat ainoa kansanryhmä joka siis pakotetaan elämään lainalla, jos ei halua asua halvimmassa 9 neliön solukämpässä ja syödä riisiä ja tonnikalaa.

Tukikuukauden määritelmää ehdotetaan muutettavaksi siten, että myös pelkän asumislisän nostaminen kuluttaisi korkeakouluopiskelijan opintotukiaikaa.

- Tähän olen ihan sanaton. Asumislisä on ollut monien opiskelijoiden pelastus kun kesätöitä ei ole saanut ja opintojakin on hyvin hankala suorittaa kesällä jos opetusta ei ole. Itse olen ollut kaksi kesää opintojeni aikana ilman töitä ja ilman muita tuloja kuin asumislisä. Tällöin oma vuokranikin oli noin 330 euroa kuussa eli paljon enemmän kuin asumislisä. Kesän aikana haki kaikkia mahdollisia töitä ja monesti kyllä itketti kun ei vain ollut rahaa.  Elin yhdenkin kesän ostamalla ruokaa visalla, jolloin sitä ei tarvinnut heti maksaa takaisin. Samana kesänä asuin myös yhden kuukauden perheeni mökillä, koska en saanut kämppää edellisen vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen heti seuraavaksi kuukaudeksi vaan vasta keskeltä kesää. Tällöin kaikki tavarani olivat hätäisesti rakennetun muovikatoksen alla mökkimme pihalla. Onneksi sinäkesänä ei satanut paljoa. 

Asumislisä on 80 % hyväksyttävistä asumismenoista. Huomioon otettavien asumismenojen määrä on enintään 252 euroa kuukaudessa.


Esityksen tarkoituksena on parantaa opintotuen käytön suunnitelmallisuutta, tukiajan riittävyyttä ja päätoimista opintoihin keskittymistä opintotukiaikana. Esitys liittyy valtion vuoden 2011 talousarvioesitykseen. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2011.

Mikähän ihmeessä tässä esityksessä nyt oikeastaan siis parantaisi opiskelijoiden olosuhteita? Opintotuen pistemäärää kiristetään, asumislisää ei saa ottaa ilman opintotuen kulumista, opintolainaa halutaan pakottaa opiskelijoille ja kaksiportaisuutta lisätään. Välillä kyllä ottaa niin paljon päähän koko opintotuella eläminen ja se miten valtionpäämiehet arvostelevat opiskelijaa laiskana vätyksenä, joka vain kuluttaa yhteiskunnan varoja. Kun tätä hoetaan jatkuvasti niin helposti itselle tulee huono ja merkityksetön olo. Onko tämä sitten kannustava tapa saada opiskelijoita valmistumaan? 

Jos opintotukea oikeasti halutaan kehittää niin se on hyvin helppoa. Sitokaa tuki elinkustanneindeksiin, jolloin sen reaaliarvo ei laske. Nostakaa tulorajoja eli määrää mitä opiskelija saa tienata töissä jos haluaa nostaa samalla opintotukea (tällä hetkellä noin 500 euroa kuussa). Nostakaa asumislisää, koska kenenkään asumismenot eivät pääkaupunkiseudulla ole 250 euora. Ja lakatkaa haukkumasta opskelijoita! Jokaisella menee oma aikansa valmistumiseen ja on opiskelijan etu valmistua. Uskon vilpittömästä että kaikki yliopisto-opiskelijat haaveilevat samasta hetkestä kuin itsekin; kun saan viimein kirjoittaa työhakemukseen FM Merli Lahtinen.